Samenwerking

Solarec en SIG kondigen nieuwe, hechte samenwerking aan

SIG versterkt met samenwerking haar positie op zuivelmarkt, in en buiten België

Solarec en SIG kondigen nieuwe, hechte samenwerking aan

Foto: Solarec, het grootste zuivelbedrijf van België, is klaar voor op de toekomst door samen te werken met SIG, haar nieuwe leverancier van verpakkingsoplossingen. Door de bestaande productielijnen te vervangen door vier efficiënte, flexibele SIG-vulmachines voor aseptische kartons, bereikt Solarec meerdere doelen tegelijk.

Solarec, laat met de nu aangekondigde samenwerking met SIG als nieuwe leverancier van verpakkingsoplossingen zien dat het bedrijf klaar is voor de toekomst. Door de bestaande productielijnen te vervangen door vier efficiënte, flexibele SIG-vulmachines voor aseptische kartons, bereikt Solarec meerdere doelen tegelijk. Door te kiezen voor SIG kan het bedrijf retailklanten een breed scala aan nog duurzamere verpakkingsoplossingen bieden, waaronder vastgemaakte doppen. Bovendien kan Solarec het potentieel van de ultra moderne, flexibele en zeer efficiënte afvultechnologie van SIG volledig benutten om haar productie te optimaliseren.

“Het was het juiste moment om een sprong naar de toekomst te maken. Voor ons is SIG hiervoor de beste partner, omdat we door deze samenwerking uitstekende vulmachinetechnologie, duurzame verpakkingen, state-of-the-art digitale oplossingen en uitstekende service uit één hand krijgen. Hierdoor kunnen we niet alleen onze eigen producten efficiënt en duurzaam verpakken, maar ook een bredere portfolio aan onze retailklanten bieden,” zegt Louis Ska, CEO van Solarec.

“Het SIG-team is verheugd om Solarec’s partner voor de toekomst te zijn. We zien onze nieuwe klant als een bedrijf dat zich bekommert om haar werknemers en de aangesloten boeren, maar ook om haar retailklanten, consumenten en het milieu. We zien ernaar uit om Solarec te ondersteunen bij het leveren van efficiënte, flexibele en duurzame verpakkingsoplossingen met voor iedereen louter voordelen”, zegt José Matthijsse, President & General Manager Europe bij SIG.

Uiterst flexibele afvullijnen voor meerdere formaten en volumes

De eerste van vier SIG Midi 12 Aseptische afvulmachines zijn in het derde kwartaal van 2023 geïnstalleerd. Met elk van deze afvullijnen kan Solarec twee verpakkingsformaten aanbieden (SIG MidiBloc en SIG MidiFit) in twee verschillende volumematen (500 en 1.000 ml). Formaat- en volumewisselingen kunnen snel en eenvoudig worden uitgevoerd: minder dan 30 minuten voor een formaatwissel en minder dan 15 minuten voor een volumewissel, wat zorgt voor maximale flexibiliteit. Hierdoor kan Solarec snel reageren op vragen uit de markt en zich zo duidelijk profileren bij haar klanten. De machines hebben een hoge output van 12.000 verpakkingen per uur, die de jaarlijkse productie van 190 miljoen liter UHT-melk van Solarec perfect aankan.

Uitgebreid portfolio van nog duurzamere verpakkingsoplossingen

Met de nieuwe SIG vulmachines kan Solarec haar retailklanten een uitgebreid portfolio van nog duurzamere verpakkingsmaterialen aanbieden. Het innovatieve SIG Terra-assortiment biedt een reeks toonaangevende primeurs en exclusives die zowel een grote aantrekkingskracht op het schap als uitstekende duurzaamheidskenmerken bieden. Het SIG Terra-assortiment biedt verschillende verpakkingsoplossingen met toegevoegde waarde, van aluminiumlaagvrije structuren tot structuren met hernieuwbare, biobased polymeren en met gerecyclede polymeren*. Met deze stap realiseert het bedrijf een lagere CO2-voetafdruk: een Life Cycle Assessment uitgevoerd voor België in 2022 toont een aanzienlijke CO2-reductie**.

Solarec zal allereerst zuivelproducten van zijn eigen merk ‘Véritable lait d’Ardenne’ afvullen in SIG Terra MidiFit met polymeren die 100% gekoppeld zijn aan biobased en hernieuwbare materialen. Vergeleken met een standaard aseptische SIG-kartonverpakking wordt hiermee 52% CO2 bespaard. Het bedrijf verhoogt hiermee het aandeel forest-based, hernieuwbare materialen tot 95%. Om te voldoen aan de wettelijke vereisten die in 2024 van kracht worden, heeft Solarec ook gekozen voor een SIG SwiftCap Linked – een van SIG’s sluitingen met vastgemaakte dop.

High end digitale diensten

Solarec en SIG zijn een service partnership overeengekomen om de productiviteit na het in gebruik nemen van de lijnen op de meest efficiënte manier en op het hoogste niveau te houden, en tegelijkertijd meer koppelingen naar de afvullijnen te kunnen realiseren. De end-to-end digitale oplossingen van SIG maken gebruik van de kracht van data om zo optimale productiviteit en efficiëntie op de afvullijn te realiseren. De SIG Connector maakt bi-directionele communicatie mogelijk tussen SIG afvullijnen en het MES-systeem. Het resultaat is volledige controle over de productie, maar met een minimum aan handmatige handelingen wat de efficiëntie en veiligheid zeer ten goede komt. De SIG Asset Health Monitoring voorkomt storingen en verhoogt hiermee de betrouwbaarheid van de afvullijn. Het nieuwste lijnbewakingssysteem van SIG maakt realtime bewaking van de prestaties van alle lijnen mogelijk in één overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en modern systeem voor lijnbewaking.

*De polymeren in SIG Terra verpakkingsmateriaal ondersteunen de overgang naar hernieuwbare, forest-based polymeren op basis van een gecertificeerde ‘mass balance’. Voor de productie van de polymeren ondersteunt SIG de inkoop van tallolie als grondstof uit bossen. Dit is een bijproduct van de papierindustrie, waardoor het gebruik van grondstoffen uit landbouwgewassen wordt vermeden. De polymeren zijn gecertificeerd volgens het ISCC PLUS certificatieschema. De ultradunne aluminiumfolie die in het verpakkingsmateriaal wordt gebruikt, beschermt de inhoud tegen licht en zuurstof en is gecertificeerd volgens de ASI-normen (Aluminium Stewardship Initiative). SIG’s verankerde sluitingen en het SIG Terra-assortiment vormen een aanvulling op SIG’s routekaart om een ‘netto positief’ bedrijf te worden door meer bij te dragen aan de maatschappij en de planeet dan het bedrijf eruit haalt.

 

Vorig bericht Finale Dutch Food Week: uitreiking 3 Waarde-Ringen
Volgend artikel Meer banen en meer duurzame energie op Brabantse bedrijventerreinen

Nu op WijBrabant