Arbeidsmarkt

Overwerken voor 70 procent van Nederlanders is standaard

Medewerkerstekort in horeca en logistiek leidt tot meer overuren

Overwerken voor 70 procent van Nederlanders is standaard

Breda,
De meeste Nederlanders maken wekelijks 1 tot 3 overuren. Jongeren (18-34 jaar) maken vaker overuren (72%) dan 55-plussers (62%). Daarbij draaien werknemers in de leeftijdscategorie 35-54 jaar de meeste overuren. Dat blijkt uit onderzoek van Europese HR- en payrolldienstverlener SD Worx onder ruim 800 werkende Nederlanders. Voornamelijk mannen en werknemers in de toerisme-, horeca- en transportsector werken veel over. De werklocatie (thuis of op kantoor) lijkt geen invloed te hebben op het maken van extra uren.

Grote gemeenten koplopers

Gemiddeld genomen draait ‘slechts’ 30 procent nooit overuren. Uit het onderzoek blijkt dat inwoners uit de drie grote gemeenten (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam) met 14 procent aan kop gaan met meer dan 5 overuren. In Zuid- en Noord-Nederland ligt dit op 12 procent. In het zuiden en oosten van Nederland wordt het minst vaak overgewerkt (33% doet dit nooit).

Horeca en logistiek worstelen met uren

Er wordt het meeste overgewerkt in de toerisme- en horecasector (26% werkt meer dan 5 uur per week over) en de transport en logistiek (25%). Binnen justitie en het openbaar bestuur wordt het minst vaak overgewerkt (41% werkt nooit extra uren, versus 27% – 35% in andere sectoren).

Overuren door medewerkerstekort

“Het verhoogde aantal overuren in de horeca en logistiek is waarschijnlijk een gevolg van het enorme medewerkerstekort in die sectoren”, zegt Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland. “Werkgevers in deze sectoren moeten zich extra bewust zijn van eventuele overbelasting van hun medewerkers en de gevolgen van stress op lange termijn. Deze bewustwording geldt overigens voor alle leidinggevenden, aangezien het maken van overuren gangbaar is in iedere sector. Zorg dat je regelmatig met medewerkers in gesprek gaat om overwerk en stress bespreekbaar te maken en houden”.

Mannen maken meer overuren

72 procent van de mannen maakt wel eens overuren, tegenover 67 procent van de vrouwen. Het onderzoek laat zien dat mannen niet alleen vaker extra uren draaien, zij maken er wekelijks ook meer dan vrouwen (16% van de mannen draait meer dan 5 overuren per week versus 7% van de vrouwen). Tegelijkertijd handelen mannen vaker priv├ęzaken af onder werktijd dan vrouwen. Tijdens het werken op locatie geldt dit voor 85 procent van de mannen versus 75 procent van de vrouwen. Wanneer er thuis wordt gewerkt is 64 procent van de mannen wel eens bezig met priv├ęzaken, tegenover 56 procent van de vrouwen.

Vorig bericht SNB verwelkomt twee nieuwe aandeelhouders in 2023
Volgend artikel Onvrede bij Etos groeit

Nu op WijBrabant