Evenement

Oproep minister van Regiozaken tijdens Nationale DorpenTop

De Nationale DorpenTop is een jaarlijks terugkerend evenement

Oproep minister van Regiozaken tijdens Nationale DorpenTop

Goirle,
Op 22 juni organiseert RegioBank de tweede editie van de Nationale DorpenTop om het belang van de regio te benadrukken. Oproep minister van Regiozaken tijdens Nationale DorpenTop. De Nationale DorpenTop wil aandacht vragen voor het belang van de regio voor Nederland, laten zien wat we kunnen leren van de regio en een pleidooi houden voor een minister van Regiozaken. De DorpenTop wordt georganiseerd voor iedereen die zich betrokken voelt bij de economische en sociale ontwikkelingen in de regio. 

Tijdens de bijeenkomst schuiven onder andere Habtamu de Hoop (Tweede Kamerlid PvdA), Eva Rovers (schrijver en publicist voor de Correspondent) en Han Wiskerke (Hoogleraar rurale sociologie aan de WUR) aan. Om hun licht te laten schijnen over wonen, leven en werken in de regio. Ook de regio zelf komt aan het woord: Mark van Stappershoef (burgemeester van Goirle) en lokale ondernemers als Carolien Schellekens (eigenaar van campingboerderij Breehees) zullen hun visie delen op de leefbaarheid in Noord-Brabant. Daarnaast heeft RegioBank-directeur Rein Wispelweij voorafgaand aan de bijeenkomst een rondgang gemaakt. Langs steden en dorpen in de regio om te spreken met bewoners. Ondernemers en andere mensen die een actieve rol spelen in de samenleving.

Wispelweij

Wispelweij: “Ondanks dat de helft van alle Nederlanders in de regio woont, is er nog steeds sprake van een Randstad-kabinet met nauwelijks oog voor het belang van regionaal-economisch beleid. Zowel op het niveau van culturele- en publieke voorzieningen als op economisch beleid, groeit de ongelijkheid tussen regio’s onderling en tussen regio en Randstad. Oproep minister van Regiozaken tijdens Nationale DorpenTop. Een minister van Regiozaken is noodzakelijk om eindelijk deze negatieve trend te doorbreken en kansen voor de regio en dus voor heel Nederland te benutten. Zonder de regio is er namelijk geen Randstad.”

Programma

De Nationale DorpenTop is een jaarlijks terugkerend evenement. Na de eerste editie vorig jaar in het Achterhoekse Lichtenvoorde wordt de tweede editie op 22 juni georganiseerd. In Goirle in Noord-Brabant. Onder leiding van Cindy de Koning (bekend van NOS Journaal Regio en Omroep Brabant) en met Rein Wispelweij. Als vaste tafelgast schuiven verschillende gasten aan om te spreken over de economische en sociale ontwikkelingen in de regio. Met Josse de Voogd (doet onderzoek naar geografie van het stemgedrag. En toenemende verschillen in de samenleving) spreken ze over ongelijkheid en diversiteit.

Namens het Oranje Fonds schuift Arsine Nazarian (Teamleider Betrokken Samenleving van het Oranje Fonds) aan. Om het te hebben over de ruim 10.000 sociale projecten die het Oranje Fonds jaarlijks. Onder andere samen met RegioBank, door heel Nederland organiseert. Ook Goirle is goed vertegenwoordigd: Karin van Wezel (RegioBank filiaalmanager in Goirle) is geworteld in de streek. En vertelt over de lessen die de Randstad van de regio kan leren. Eva Rovers publiceerde onlangs bij de Correspondent het boek. ‘Nu is het aan ons, Oproep tot echte democratie’ en verzorgt de Regiolezing waarin ze pleit voor burgerraden op gemeentelijk niveau. De Brabantse cabaretier Mark van Veerdonk laat op geheel eigen wijze de kracht van de regio zien.

Praktische informatie

De Nationale DorpenTop vindt op woensdag 22 juni 2022 van 13.00 – 18.00 uur plaats in het Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle (Thomas van Diessenstraat 1, 5051 RJ Goirle). Inwoners van Goirle en omstreken, ondernemers en iedereen die het interessant vindt om hierover mee te praten zijn van harte welkom. Voorafgaand aan het programma is er een heerlijke Brabantse lunch en na afloop is er een borrel.

Vorig bericht 4X4ELECTRIC gaat informeren over elektrisch reizen
Volgend artikel Actief Holding officieel bestuurder van Arons Thuiszorg

Nu op WijBrabant