Retail

Imago retailsector trekt weinig nieuw personeel aan

Krapte arbeidsmarkt groter dan ooit

Imago retailsector nieuw personeel

Retailers zijn steeds vaker genoodzaakt ingrijpende maatregelen te nemen vanwege het tekort aan personeel. Zo worden openingstijden versoberd, zijn koopavonden (tijdelijk) afgeschaft en sluiten filialen noodgedwongen voor halve of hele dagen de deuren. De recente aankondiging van de Bijenkorf om de komende weken drie van de zeven koopavonden te schrappen laat zien dat de retail voor uitdagingen staat.

Momenteel kampt de sector met een krapte op de arbeidsmarkt die groter is dan ooit. Zo is het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2022 met bijna 56 procent tot 53.200 toegenomen. Verder ziet 39,3 procent van de ondernemers in de retail in het tweede kwartaal van 2022 het tekort aan arbeidskrachten als grootste belemmering (bron: Conjunctuur enquête CBS). Het personeelstekort zorgt bij retailers voor grote problemen om de winkels open te houden.

Imago

Het imago van de sector bemoeilijkt het aantrekken van nieuw personeel. Werken in de retail wordt doorgaans niet erg aantrekkelijk bevonden door de onregelmatige werkuren, lagere salarissen, weinig doorgroeimogelijkheden en een hoog verloop. Retailers zullen daarop in moeten spelen door beter aansluiting te zoeken bij de wensen van personeel met betrekking tot de werk/privé-balans.

Technologie en robotisering

Daarnaast doen retailers er goed aan om in technologie en robotisering te investeren zodat bepaalde werkzaamheden niet langer door mensen hoeven te worden gedaan. Bijvoorbeeld door zelfscankassa’s te gebruiken of werkzaamheden in magazijnen door robots te laten uitvoeren. Het gebruik van technologie kan bovendien een motivatie zijn voor medewerkers om bij het bedrijf te blijven of te komen werken, doordat ze hierdoor de meest vooraanstaande technieken kunnen toepassen.

De retailsector zal de komende tijd hard moeten gaan werken aan haar imago om nieuw personeel aan te kunnen trekken en huidig personeel te behouden. Dat is dringend nodig want alleen met voldoende personeel kan de juiste service aan klanten worden blijven aangeboden.

Vorig bericht GO Sharing met elektrische deelscooters in Bergen op Zoom
Volgend artikel Geen nieuwe varkensstallen in Oirschot

Nu op WijBrabant