Duurzaamheid

Gedeputeerde Lemkes opent een kruidenrijk zaaiseizoen bij melkveehouder Vugts

De campagne 1001ha van LTO Nederland en Urgenda helpt boeren met omschakelen naar kruidenrijk grasland door crowdfunding

gedeputeerde Lemkes kruidenrijk zaaiseizoen

Gedeputeerde Lemkes

Moergestel,
Gisteren stapte gedeputeerde Lemkes in Moergestel bij melkveehouder Vugts op de tractor om het kruidenrijkste zaaiseizoen van deze eeuw te openen. Elke hectare kruidenrijk grasland helpt bij het versterken van biodiversiteit boven en onder de grond, kan beter tegen droogte en helpt kunstmest te reduceren waarbij er tot 500 kg stikstofkunstmest, 1000 kg CO2 minder uitgestoten wordt vergeleken bij gangbaar grasland. De campagne 1001ha van LTO Nederland en Urgenda helpt boeren met omschakelen naar kruidenrijk grasland door crowdfunding. Vanwege groot succes en animo onder boeren schaalt de campagne nu op richting de 3000 hectare en 1000 deelnemende boeren.

Al 480 hectare verkocht in Brabant:

Dankzij donaties van de provincie Noord-Brabant is al voor 480 hectare ingezaaid. De provincie Noord-Brabant doet voor de tweede keer mee en stelt zaaigoed goed voor 275 hectare met korting beschikbaar en vanuit het programma Brabants Bodem in het Van Gogh Nationaal Park is nog eens een extra 50 hectare beschikbaar. Gedeputeerde Lemkes opent de vernieuwde website en het zaaiseizoen bij deelnemende boer in Etten-Leur.

Nieuwe ronde met zes zaadleveranciers, 12 mengsels

In oktober 2020 ging de campagne 1001 hectare kruidenrijk grasland van start door een samenwerking van LTO Nederland, zaadleverancier Pure Graze en Urgenda. Dankzij crowdfunding krijgen melkveehouders fikse korting op kruidenrijk grasmengsel waardoor de prijs dicht tegen die van Engels raaigras komt te liggen. Bovendien krijgen boeren er goede gratis begeleiding bij. De drempel voor boeren om eens te experimenteren wordt zo erg laag. Steeds meer zaadleveranciers melden zich bij de campagne. Afgelopen zomer sloot een tweede zaadleverancier – Barenbrug – aan en vanaf 15 maart kunnen boeren kiezen uit 12 zaadmengsels doordat ook Agrifirm, Bloeiend Boerenland, Neutkens en Ten Have Seeds meedoen.

Wilco Brouwer de Koning van LTO Nederland: “Boeren willen graag experimenteren met kruidenrijk grasland om te kijken of het in hun bedrijfsvoering past. Door de instap voor boeren laagdrempelig te houden kan iedereen instappen. We horen van boeren en zaadleveranciers dat de campagne echt wat losmaakt.”.

Alexander Vugts, biologisch melkveehouder uit Haaren: “Ik heb dankzij 1001ha vorig jaar voor het eerst kruidenrijk grasland geprobeerd en dat smaakte naar meer. We zaaien nu op een perceel dat biologisch wordt en dus gebruiken we hier geen kunstmest meer en minder mest. De stikstofbindende klavers zijn hier extra belangrijk en het gevarieerde mengsel is erg gezond voor koeien.”

Meer dan de helft van de boeren wil door

In de zomer van 2021 is er een enquête gestuurd naar 700 boeren, verspreid over heel Nederland met de vraag naar hun ervaring met kruidenrijk grasland. Het nieuws dat blijkt uit de evaluatie is dat 55% zeker door wil gaan met kruidenrijk, en slechts 6% zeker niet. De overige melkveehouders kijken het nog even aan. Boer Pijs uit Brabant: “Via 1001ha hebben wij de eerste hectares ingezaaid en na enkele webinars en een bezoek aan een demoveld gaan we meer percelen inzaaien met kruidenrijk grasland. We willen graag meer zelfvoorzienend zijn voor het voer en duidelijk minder afhankelijk van kunstmest en krachtvoer.”

Crowdfunding – iedereen kan helpen

Voor elke bijdrage van 150 euro kan een boer voor één hectare kruidenrijk graszaad met korting bestellen. De campagne wordt ondersteund door de ASN bank, en heeft bijdragen ontvangen van vele burgers, overheden en een aantal bedrijven zoals ASN, Triodos, Patagonia, Brabants Bodem en Natuurmonumenten. De laatste landelijke bijdrage – 1000 hectare van het Ministerie LNV – raakt deze week op, waarna enkel boeren uit Brabant, Gelderland, Zeeland of gemeente Hof van Twente kunnen bestellen. Totdat er nieuwe gemeenten, provincies, bedrijven of burgers doneren.

 

 

 

Vorig bericht Culinair boeren populair bij biologische boeren en tuinders
Volgend artikel Uitbreiding Museum Vincentre in Nuenen van start

Nu op WijBrabant