Investering

Cultuurfonds Noord-Brabant investeert in 63 projecten met € 373.000

Geld voor onder meer Warm Woensel-West, Printed Matter en Re-use-me

Cultuurfonds Noord-Brabant investeert in 63 projecten met € 373.000

Fotograaf: Kees Martens

‘s-Hertogenbosch,
Het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant heeft in het derde kwartaal van 2022 voor € 373.032 bijgedragen aan 63 bijzondere cultuurprojecten in de provincie.

Het is elk kwartaal mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, zijn te vinden op de website van het Cultuurfonds. Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe, waar het bestuur deze keer van onder de indruk is.

Warm Woensel-West

Warm Woensel-West kan voor haar fotografieproject in de Eindhovense wijk Woensel-West rekenen op € 5.000. Fotograaf Kees Martens plaatst de wijk in een nieuw daglicht door zowel voor en met bewoners samen tot het project te komen. Woensel-West had in de jaren ’80 en ’90 te maken met verloedering door criminaliteit en prostitutie en kreeg zo een negatieve naam. Met landelijke steun voor de ‘krachtwijk’ en met inzet van gemeente en woningcorporatie Trudo werd het herstel ingezet. Martens, die sinds 1991 in de wijk woont, heeft de nieuwe koers op de voet gevolgd. Het project behelst onder meer een tentoonstelling op drie locaties in de openbare ruimte in Woensel-West, een expositie bij Pennings Foundation, lezingen, rondleidingen en de uitgave van een fotoboek.

Printed Matter

Het Grafisch Atelier Den Bosch bestaat dit jaar 40 jaar. Dat wordt gevierd met een inspirerend programma rondom printed matter en kunst voor een breed publiek. Zo is er een nachtelijke openluchtexpositie met glow in the dark inkt bedrukte panelen in de stad, een artist-in-residence waarbij het publiek kan meekijken met de innovatieve kant van printmaking en een serie exposities: Expertise, Copy/Paste en Innovate. De drie exposities bieden een bijzonder overzicht op printed matter van nu en de toekomst, en de rol dat het kan innemen in de maatschappij.  Het Cultuurfonds investeert € 10.000 in dit programma.

Re-use-me

Stichting Make Eindhoven ontvangt € 7.500 voor het project ‘Re-use-me’ .  Het doel van het project is om samen met het Nationaal Glasmuseum/Glasblazerij Leerdam de mogelijkheden van het hergebruik van glas te onderzoeken. In het kader hiervan gaan ontwerpers Arnout Visser, Teun Zwets en Studio Rens aan de slag met toepassingsmogelijkheden van gebruikt glas. Daarnaast wordt voor studenten van diverse kunstvakopleidingen een ontwerpwedstrijd georganiseerd, die in het teken staat van (glas)recycling. Tijdens de Dutch Design Week wordt de winnaar bekendgemaakt en het gekozen ontwerp gerealiseerd, samen met glasblazers uit Leerdam en Make Eindhoven.

Vorig bericht VDL Groep en VBTI: samenwerken rond technologie
Volgend artikel Huren met lage energiekosten in duurzaamste flats Den Bosch

Nu op WijBrabant