gezondheid

Culinair & zoutbewust tijdens Nierstichting Driedaagse

Het merendeel is zich hiervan niet bewust

Culinair en zoutbewust genieten tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse in Noord-Brabant

Bussum,
Culinair & zoutbewust tijdens Nierstichting Driedaagse . Nederlanders krijgen dagelijks nog altijd te veel zout binnen en dat is slecht voor je niergezondheid. Het merendeel is zich hiervan niet bewust. Daarom zet de Nederlandse horeca samen met de Nierstichting minder zout op de kaart. Tijdens de Nierstichting Restaurant Driedaagse (NRD) van 9 tot en met 15 mei 2022 serveren restaurants door heel Nederland minimaal 3 dagen een lunch en/of diner met aandacht voor verse ingrediënten, pure smaakmakers en minder zout. Op die manier laten zij zoveel mogelijk mensen ervaren dat bewust met minder zout koken, meer smaak geeft aan gerechten.  

Minder zout, lekker gezond

Op jaarbasis eten Nederlanders per persoon gemiddeld een kilo zout te veel. Te veel zout is ongezond voor je nieren. Dit geldt voor iedereen en extra voor mensen die risico lopen op (verergering van) chronische nierschade zoals mensen met overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en chronische nierschade. Inmiddels heeft al 1 op de 10 mensen in Nederland chronische nierschade (circa 1.7 miljoen mensen). Een groot deel is te voorkomen. Onder andere door minder zoutgebruik. Nierstichting zet zich hiervoor in. Alledaagse producten als vleeswaren, kant-en-klare vleesvervangers, kaas, sauzen, smaakmakers of bewerkt vlees bevatten meer zout dan mensen beseffen. Gelukkig zijn er genoeg gezonde én eenvoudige alternatieven.

Nierstichting Restaurant Driedaagse

Dat je met minder zout juist meer smaak maakt, weten de vijf chef-ambassadeurs van de Nierstichting Restaurant Driedaagse als geen ander. Door bewust te kiezen voor verse en pure ingrediënten zijn hun gerechten én gezond én rijk aan smaak, en koken ze met minder zout toch de sterren van de hemel. Samen met andere chef-koks door heel het land, serveren zij van 9 tot en met 15 mei deze smaakvolle én zoutbewuste gerechten. Chef-kok en eigenaar Dick Middelweerd van de Treeswijkhoeve in Waalre: “Wij koken hoog op smaak zoals dat in de horeca heet, maar niet perse met behulp van zout. Ik kijk graag naar de Japanse keuken. We gebruiken umamirijke producten, die een extra hartige smaak hebben. Zoals bijvoorbeeld shiitake en andere paddenstoelen.”

De restaurants die naast de Treeswijkhoeve deelnemen aan de NRD in de provincie Noord-Brabant zijn: restaurant Liefdesgesticht (Breda), Oase bij Don & Roos (Bergen op Zoom), restaurant het Molenhuys (Rijkevoort), Ons Restaurant – Koning Willem I College (Den Bosch), Restaurant Klein Geluck (Son en Breugel), Boompjes restaurant (Overloon), De Rozario (Helmond), Streekrestaurant de Hofkaemer (Bergeijk), Ingenhousz Breda (Breda), restaurant Pouwe (Hoeven), restaurant EDEN (Valkenswaard) en Grand Café Restaurant De Veestallen (Breda).

Vorig bericht Subsidie voor verduurzamingsproject Grote Oogst, 4 bedrijventerreinen
Volgend artikel Beleidskader Landbouw & Voedsel vastgesteld

Nu op WijBrabant